Arbatos grybas namuose

Arbatos grybas namuose 🙂 Kaip jį auginti ir

prižiūrėti? Kokias naudingas savybes jis turi?

Arbatos grybas namuose.

Arbatos grybas namuose neseniai pas mane apsigyveno. Ilgai juo domėjausi, ilgai ieškojau, kad gauti, bet galų gale aš jį turiu ir dabar galiu pasidalinti auginimo ypatumais 🙂 Visa informacija šiame straipsnyje yra mano sukaupta iš įvairių šaltinių, nes ne aš tai išradau bei sukūriau. Pats arbatos grybas yra kilęs iš Kinijos, tačiau daug kas jį tiek Lietuvoje, tiek įvairiose pasaulio šalyse augina, daugina ir vartoja sveikatai bei grožiui.

Kadangi jis auga mano namuose ir mano rankų prižiūrimas, aš jį galiu vadinti lietuviškos priežiūros arbatos grybu 🙂 Tačiau nieko primygtinai neverčiu jo naudoti. Kiekvienas renkasi, nori jis to ar ne, o man asmeniškai tai labai įdomus ir vertingas augintinis apie kurį dabar ir dalinuosi informacija 😉 Ryte išgėrus arbatinio grybo antpilo, sumažėja net nervinė įtampa. Jei žiūrite į tai skeptiškai – neskaitykite toliau, jei įdomu smulkiau apie viską sužinoti, tęskite straipsnio skaitymą 😉

Bendroji informacija bus labai trumpa, nes pagrindinė straipsnio idėja yra supažindinti plačiau apie grybo auginimą ir priežiūrą. Tačiau, kad suprasti kas tas arbatos grybas yra ir kam jis reikalingas, trumpai aptarsiu.

Arbatos grybas savo išvaizda nėra labai patrauklus ir viliojantis, bet saldžiarūgštis skystis daugelio mėgstamas, nes skonis primena girą, kuri dar yra vadinama jaunystės eliksyro vardu 🙂 Arbatos grybas, tai storos sluoksniuotos plėvės pavidalo acto rūgšties bakterijų ir mielių simbiozinė masė, kuri auginama pasaldintoje arbatoje. Mielės skaido cukrų į rūgštis, alkoholį ir anglies dioksidą, o bakterijos perdirba alkoholį į acto rūgštį. Vartojimui naudojamas auginamo arbatos grybo skystis.

Arbatos grybas, tiksliau jo gira, turi daug vaistinių medžiagų ir vitaminų, tokių kaip: acto rūgštis, B grupės vitaminai, cinkas, folio rūgštis, geležis, gliukurono rūgštis, kalcis, kalis, kofeinas, magnezija, manganas, mielės, natris, pieno rūgštis, polisacharidai, vitaminai C, D, E, K, varis ir kitos rūgštys.

Pagrindinės savybės organizmui

Pagrindinės savybės organizmui

Arbatos grybas gerina medžiagų apykaitą, spartina kenksmingųjų medžiagų šalinimą, mažina šlapimo rūgšties ir cholesterino kiekį kraujyje, skatina žarnyno normaliosios floros regeneravimą, stiprina imuninę sistemą, gerina apetitą, naikina kai kurias kenksmingas bakterijas skrandyje, žarnyne. Juo skalaujama gerklė sergant angina, dantenų uždegimu. Jis naudingas kepenims, tulžies pūslei.

Pagrindinės savybės grožiui

Pagrindinės savybės grožiui

Grybas dažniausia kiek teko girdėti auginamas juodoje arbatoje ir pati auginu kol kas tik juodojoje. Kiti augina žaliojoje ar vaistažolių arbatose. Svarbu žinoti yra tai, kad ne visose jis tinkamas auginti, nes jei arbatos grybas bus auginamas eterinių aliejų turinčioje vaistažolių arbatoje – jis sunkiai augs ir gali neišgyventi. O vaistažolės turinčios eterinių aliejų yra ramunėlės, jonažolės, pankolis, pipirmėtės, rozmarinas, šalavijas. Todėl geriau nesirinkti šių vaistažolių arbatos grybo auginimui.

Na tuomet pradedame. Įsivaizduokite, kad gavote grybą ir nebežinote ką su juo dabar daryti 🙂
Pirmiausia reikia užkaisti virdulį, o kol vanduo vanduo užvirs reikia susirasti arbatos.

Juodoji arbata

Juodoji arbata

Toliau reikia tris arbatinius šaukštus arbatos užplikyti vienu litru vandens ir palikti dešimčiai minučių, kad pritrauktų.

Užplikyta arbata

Užplikyta arbata

Po 10 minučių reikia labai gerai perkošti arbatą ir joje ištirpinti 100 gramų cukraus.

Perkošta arbata

Perkošta arbata

Tuomet reikia arbatą atvėsinti iki maždaug 20 laipsnių šilumos. Būtina, kad nebūtų karšta. Kol arbata vės, galima per tą laiką pasiruošti indą, kuriame bus auginamas arbatos grybas. Aš auginu trijų litrų stiklainyje.

Indą reikia gerai perplauti verdančiu vandeniu.

Indas perplautas verdančiu vandeniu

Indas perplautas verdančiu vandeniu

Atvėsus arbatai, ja reikia supilti į indą ir skystį, kuriame buvo gautas arba jau užaugintas ir dauginamas arbatos grybas. Ir belieka į vidų panardintį patį arbatos grybą. Tiesa, prieš panardinant jį reikia nuplauti virintu vėsiu vandeniu.

Paruoštas arbatos grybas tolesniam brandinimui

Paruoštas arbatos grybas tolesniam brandinimui

Jau arbatos grybas yra paruoštas tolesniam brandinimui, belieka dabar jį pridengti popieriniais rankšluosčiais, marle ar medvilniniu rankšluostuku. Tai svarbu, kad į vidų nepatektų bakterijų ir svetimkūnių.

Augintinis saugus

Augintinis saugus 🙂

Viskas. Dabar  reikia arbatos grybą rauginti 8-10 dienų, gerai vėdinamoje patalpoje, maždaug 23° temperatūroje. Kas dieną grybą reikia pamaitinti, t.y. dapilti po puodelį naudojamos auginimui užplikytos, pasaldintos ir atvėsintos arbatos. Negalima pilti cukraus tiesiai į indą, taip grybas numirs. Būtina cukrų ištirpinti pilamoje arbatoje!

Po 8-10 dienų reikia išimti arbatos grybą iš indo ir jį užpilti nedideliu kiekiu tuo pačiu skysčiu kuriame jis augo. Visą kitą labai gerai perkošti, supilstyti į sandarias taras ir dėti šaltai į šaldytuvą 🙂 Šis skystis ir yra arbatos grybo gira, kurią aš geriu ryte kelioms minutėms prieš valgį ir vakare prieš gulantis į lovą. Persistengti jo daug geriant nevertėtų, kad esanti acto rūgštis nesukeltų dirginimo. Viskas turi būti naudojama su saiku 😉

Supilstyta arbatos grybo gira

Supilstyta arbatos grybo gira

Na o toliau procedūra vėl kartojama iš naujo 🙂 Paruošiamas litras užplikytos, pasaldintos ir atvėsintos arbatos bei supilamas senasis skystis ir panardinamas virintu vėsiu vandeniu nuplautas grybas.

Grybas nuolat auga ir didėja, jis ne augina vaikus, todėl jis yra dauginamas ir taip iš rankų į rankas patenka vis į naujus namus. Dauginti yra labai nesudėtinga, tereiki atskirti motininę ir naująją dalį ir visą procedūrą jau taip smulkiai ir aiškiai aprašytą bei pavaizduotą – pakartoti 🙂

Arbatos grybo dauginimas

Arbatos grybo dauginimas

 

Sėkmės auginant naująjį augintinį 😉 Jei kartais nesupratote ar norite pasitikslinti, rašykite man laišką info@kastikra.lt , atsakau visiems 🙂 O jei norite pasižvalgyti natūralių, lietuviškų produktų parduotuvėje, kviečiu apsilankyti 🙂

[maxbutton id=“5″]

 

Komentarai

komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *