Svogūnas – vienas dažniausiai naudojamų daržovių pasaulyje. Nors dažnai sukelia ašaras ir stiprų kvapą, be jo neįsivaizduojame nei troškinio, nei sriubos, nei keptos mėsos. Tačiau svogūnas – ne tik skonis, bet ir sveikata.
Kilmė ir įvairovė
Svogūnas (Allium cepa) kilęs iš Azijos, tačiau dabar jis auginamas visame pasaulyje. Yra daugybė rūšių:
– geltonasis svogūnas – universalus, stipraus skonio;
– raudonasis svogūnas – švelnesnis, dažnai valgomas žalias;
– baltasis svogūnas – šiek tiek saldesnis, populiarus Meksikos virtuvėje;
– žaliasis svogūnas (laiškinis) – naudojamas kaip pagardas, švelnaus skonio.
Nauda sveikatai
Svogūnas – ne tik skanus, bet ir labai naudingas organizmui:
- Turi antioksidantų, ypač kvercetino – jis padeda mažinti uždegimus ir stiprina imunitetą.
- Gali mažinti kraujospūdį ir gerinti kraujotaką.
- Padeda kovoti su bakterijomis, ypač žali svogūnai.
- Skatina virškinimą, nes turi daug skaidulų ir prebiotikų.
Svogūnas virtuvėje
Jis tinka beveik prie visko – kepimui, troškinimui, virimui ir net žalia forma salotose. Kepintas svogūnas suteikia saldumo, o žalias – aštrumo. Jis puikiai dera su mėsa, kiaušiniais, žuvimi, daržovėmis ir net kai kuriais vaisiais (pavyzdžiui, obuoliais salotose).
Tautosaka ir liaudies medicina
Lietuvių liaudyje svogūnas buvo laikomas natūraliu vaistu. Juo gydydavo peršalimą, slogą, netgi žaizdas. Svogūnų nuoviras – močiutės receptas gerklės skausmui. O svogūno sulčių su medumi mišinys vis dar naudojamas kosuliui gydyti.
Įdomūs faktai
- Svogūnas gali sukelti ašaras dėl sieros junginių, kurie susimaišo su akimis ir virsta silpna rūgštimi.
- Senovės Egipte svogūnai buvo laikomi šventais – jų žiedinė struktūra simbolizavo amžinybę.
- Viduramžiais svogūnai buvo mainomi už prekes ir net naudojami kaip dovana.
Išvada
Nors svogūnas paprastas ir dažnas mūsų virtuvėje, jis vertas daugiau dėmesio. Jis ne tik sustiprina bet kurį patiekalą, bet ir prisideda prie mūsų sveikatos. Tad kitą kartą, kai pjaustysite svogūną ir ašaros byrės – prisiminkite, kad tai mažas, bet vertingas daržo lobis.